Ελληνικό σουβλάκι παραδοσιακό

Χοιρινό σουβλάκι παραδοσιακό - παλιές ξεχασμένες γεύσεις με σταθερή αξία. Το χοιρινό σουβλάκι των παιδικών μας χρόνων, έτσι όπως το γευτήκαμε εμείς, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, τότε που ένα μικρό χοιρινό σουβλάκι με μια μικρή φέτα ψωμί ήταν το κολατσιό μας. Νόστιμο και ζουμερό, φρεσκοψημένο, με υπέροχη γεύση. Τέτοια γεύση είχε αυτό το σουβλάκι που σας δείχνουμε σήμερα, γεύση ξεχασμένη, για να τη θυμηθούμε όλοι εμείς οι παλιότεροι και πρωτόγνωρη για τους μικρότερους φίλους μας, με την ελπίδα να το κρατήσουν και να το μάθουν κι αυτοί με τη σειρά τους στους νεότερους. Συνταγή απλή, αλλά νόστιμη. Πάμε να τη δούμε με κάθε λεπτομέρεια, βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg χοιρινό από νεφραμιά
  • 24 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλ. θρούμπι
  • 3 γρ. άχνη ζάχαρη (όχι άλλο είδος)
  • 750 ml νερό
  • Λίγο πάπρικα καπνιστή για το ψήσιμο
  • Μικρά καλαμάκια για σουβλάκι

Για το σερβίρισμα:

  • Πίτες
  • Τζατζίκι
  • Κρεμμύδι
  • Μαϊντανός
  • Ντομάτα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Τεμαχίστε το χοιρινό κρέας σε μικρά κομμάτια 2.5-3 cm. Μέσα σε ένα γουδί, σπάστε το πιπέρι και αναμείξτε το με το θρούμπι, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη (όχι άλλου είδους ζάχαρη). Μέσα σε ένα ποτήρι, βάλτε 150 ml νερό και ρίξτε μέσα το παραπάνω μείγμα μπαχαρικών. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το αλάτι και η ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, περιχύστε μ’ αυτό το υγρό τα κομματάκια του κρέατος. Ανακατέψτε καλά, κάνοντας μασάζ μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Αφήστε το κρέας για 2-3 ώρες εκτός ψυγείου ή για περισσότερο (έως 24 ώρες) μέσα στο ψυγείο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ανάψετε τα κάρβουνα στην ψησταριά σας, σουβλίστε το κρέας στις μικρές ξύλινες σούβλες. Ξεκινήστε και τελειώστε με κομμάτι που έχει λίπος προς τα έξω, φροντίζοντας για ομοιόμορφη κατανομή του λίπους σε κάθε σουβλάκι.

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετείστε τα κάρβουνα σε σειρά. Τοποθετείστε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα σε αρκετά σημεία και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει σε 25-30 λεπτά, αναλόγως με το είδος του κάρβουνου. Απλώστε τα αναμμένα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος και ψήστε σε κρύα ανοξείδωτη σχάρα. Τοποθετείστε τα σουβλάκια πάνω στη σχάρα το ένα κολλητά στο άλλο, χωρίς κενά μεταξύ τους. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος ψησίματος για να παραμείνουν τα σουβλάκια σας ζουμερά.

Κάντε το πρώτο γύρισμα ακριβώς απ’ την απέναντι πλευρά (180°). Το επόμενο κατά την πλαϊνή πλευρά (90°) και το τρίτο απ’ την απέναντι (180°). Συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάνοντας δύο γυρίσματα συνολικά για την κάθε πλευρά. Βγάλτε τα σουβλάκια όταν έχουν πάρει χρώμα ψημένου. Στο πρώτο γύρισμα της κάθε πλευράς, ρίξτε λίγη πάπρικα καπνιστή.

Όταν τα βγάλετε απ’ τα κάρβουνα, προτείνουμε δύο τρόπους σερβιρίσματος. Σουβλάκια με ψωμάκι στη λαδόκολλα και λίγο λεμόνι ή σουβλάκι σε πίτα που μπορείτε να ψήσετε στα κάρβουνα, με λίγο τζατζίκι, κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα. Απολαύστε με την παρέα σας αυτά τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά σουβλάκια.


Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ