Ελληνικό σουβλάκι κοτόπουλο

Το ελληνικό σουβλάκι κοτόπουλο καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και έχει μεγάλη απήχηση, η οποία είναι ανερχόμενη. Το σουβλάκι κοτόπουλο γίνεται από ψαχνό κρέας κοτόπουλου κυρίως από στήθος αλλά και από μπουτάκια ή και ανάμεικτο. Χρειάζεται πάντα να μαριναριστεί, γιατί αλλιώς θα βγει στεγνό. Χρειάζεται, επίσης, μια προσεγμένη καρύκευση για γεύση. Ψήνεται όπως τα κλασικά ελληνικά σουβλάκια, σε μικρά κομμάτια περασμένα σε μικρά ή μεγαλύτερα καλαμάκια. Συνοδεύονται με διάφορους τρόπους. Θα δείξουμε δύο, όπως και μία πολύ καλή σως γιαουρτιού. Το τζατζίκι δεν ταιριάζει στο σουβλάκι κοτόπουλο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα χρειαστείτε και όλη την προετοιμασία.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1.5 kg κοτόπουλο στήθος (χωρίς το δέρμα)
  • 150 ml νερό
  • 5 g συμπυκνωμένο ζωμό κοτόπουλου
  • 15 g αλάτι
  • 1.5 g πιπέρι λευκό
  • 1.5 g θυμάρι ξερό
  • 1.5 g μπούκοβο γλυκό
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης
  • 30 ml κρασί λευκό
  • 45 ml ηλιέλαιο
  • 1.5 κουτ. γλ. μουστάρδα απαλή

Σως γιαουρτιού:

  • 250 g στραγγιστό γιαούρτι
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 πρέζες κάρυ απαλό

Για το σερβίρισμα

  • πίτες γύρου
  • ντομάτες
  • λίγο ρόκα
  • πιπεριές Φλωρίνης
  • Λίγο λάδι
  • Λίγο ξύδι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πρώτη σας δουλειά είναι να τεμαχίσετε το στήθος κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, όπως στο κλασικό ελληνικό σουβλάκι. Στη συνέχεια, βάλτε το νερό να ζεσταθεί καλά και διαλύστε μέσα τον κύβο με τον ζωμό κοτόπουλο και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Μέσα σε ένα γουδί, στουμπίστε το πιπέρι να γίνει σκόνη και στη συνέχεια προσθέστε το θυμάρι, το μπούκοβο και το αλάτι. Όταν χτυπηθούν όλα μαζί καλά, ρίξτε τα μέσα στο νερό με τον ζωμό και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει το αλάτι. Περιχύστε με το ζωμό τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατέψτε, κάνοντας μασάζ. Αφήστε 10-20 λεπτά να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Πολτοποιήστε σε ένα μπλέντερ την πιπεριά Φλωρίνης με το κρασί και προσθέστε τα στο κρέας. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το για άλλα 10-15 λεπτά. Συνεχίστε με τη μουστάρδα και τελειώστε με το ηλιέλαιο. Αφήστε 2-3 ώρες εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18°C και μετά στο ψυγείο για άλλες 15-21 ώρες (συνολικός χρόνος μαριναρίσματος 18-24 ώρες).

Σε ένα μικρό και βαθύ τηγάνι, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να ζεσταθεί καλά (όχι να κάψει). Κλείστε το μάτι και προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε, στη συνέχεια, το σκόρδο ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος το κάρυ. Ανακατέψτε καλά όλα μαζί τα υλικά μέχρι να έχει την υφή μαγιονέζας. Βάλτε τη σως γιαουρτιού σε ένα σκεύος, σκεπάστε και βάλτε την στο ψυγείο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Την επόμενη μέρα και πριν ανάψετε τα κάρβουνα στην ψησταριά σας, σουβλίστε τα μικρά κομμάτια κρέατος σε μικρές ξύλινες σούβλες, με κάθε σουβλάκι να είναι 80-100 γραμμάτια. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα κατά μήκος. Βάλτε στην κορυφή το προσάναμμα σε διάφορα σημεία, κοντά το ένα με το άλλο, και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Θα έχουν ανάψει σε 25-30 λεπτά, ανάλογα με το είδος του κάρβουνου, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος και ψήστε σε καθαρή σχάρα σε δυνατή θερμοκρασία. Τοποθετήστε τα σουβλάκια πάνω στη σχάρα, το ένα δίπλα στο άλλο (κολλητά). Γυρίστε τα απ’ την ανάποδη πλευρά σχετικά γρήγορα και όταν αρχίσει να αλλάζει το χρώμα στην πλευρά που ψήνεται. Στο επόμενο γύρισμα, γυρίστε κάνοντας στροφή κατά το ¼, στην πλευρά που δεν έχει εκτεθεί στα κάρβουνα. Κάντε 2-3 γυρίσματα σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε όταν είναι όλα έτοιμα και σκεπάστε. Μαζί με τα σουβλάκια, ψήστε και τις πιπεριές Φλωρίνης και πολτοποιήστε τις στο μπλέντερ με λίγο λάδι και ξύδι. Ψήστε πίτες γύρου στα κάρβουνα. 

Σερβίρεται σε πίτα, με λίγη σως γιαουρτιού, ένα σουβλάκι (αφαιρώντας το καλαμάκι) και λίγο ψιλοκομμένο μαρούλι με ρόκα και είναι έτοιμο! Δεύτερος τρόπος: σε ένα στενόμακρο πιάτο, βάλτε δυο πίτες. Βάλτε πάνω στις πίτες 4 σουβλάκια, λίγη σως γιαουρτιού στο πλάι, λίγη πολτοποιημένη πιπεριά και λίγο μαρούλι με ρόκα ψιλοκομμένα. Κρασάκι λευκό και καλή παρέα, απαραίτητα!

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Σουβλάκι μοσχαρίσιο γάλακτος

ΣΥΝΤΑΓΕΣ