Αρνί με φασολάκια σε παραδοσιακό φούρνο

Ένα παραδοσιακό φαγητό που το μαγειρεύαμε στο σπίτι πάντα στην αρχή του καλοκαιριού, στο πανηγύρι του χωριού μας. Ήταν το πρώτο φαγητό της χρονιάς, με φρέσκα φασολάκια και κολοκυθάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια και πολλά μυρωδικά, όλα φρέσκα και της εποχής. Καλό είναι να μαγειρεύουμε πάντα φαγητά που είναι στην εποχή τους. Το αρνί πάει πολύ με φρέσκα λαχανικά απ’ τον κήπο και είναι μια καλή, καλοκαιριάτικη πρόταση για ένα μοναδικό φαγητό. Παραδοσιακό και στην κατάλληλη εποχή.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Κρέας από μικρό αρνί, χεράκι σε μερίδες (3,5 kg χρησιμοποιήσαμε)
  • 3,5 kg διάφορα φασολάκια φρέσκα
  • 750 g κολοκυθάκια
  • Μερικούς κολοκυνθοανθούς
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, άφθονο
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό πιπέρι
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη
  • 220 ml ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό (για 3,5 kg περίπου φασολάκια)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Άναμμα παραδοσιακού φούρνου

Στο κέντρο του παραδοσιακού φούρνου βάλτε ξύλα ξερά, για να έχετε φλόγα, απαραίτητη για να θερμανθεί ο παραδοσιακός φούρνος. Όταν καούν τα ξύλα, απομακρύνετε τη θράκα απ’ το δάπεδο του φούρνου. Μ' αυτά τα κάρβουνα μπορείτε να ψήσετε κάτι στην ψησταριά σας μέχρι να μαγειρευτεί το φαγητό στον παραδοσιακό φούρνο. Για ένα τέτοιο φαγητό ταψιού, θα χρειαστείτε 200-210°C. Κλείστε την πόρτα μετά την απομάκρυνση της θράκας. Μετρήστε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο πόρτας ή με θερμόμετρο που μετρά υπέρυθρη ακτινοβολία.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Αφού καθαρίσετε τα φασολάκια και όλα τα υπόλοιπα, μέσα σε μια κατσαρόλα προσθέστε μισό ποτήρι νερό και σε δυνατή φωτιά μαράνετε τα λαχανικά, ξεκινώντας απ' το κρεμμύδι. Σταδιακά, προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε συνέχεια μέχρι να μαραθούν σε λίγο νερό και με τα υγρά που θα βγάλουν. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το αλάτι, την ντομάτα με τον πελτέ, το πιπέρι, τον μαϊντανό και τη ρίγανη. Τελευταίο, βάλτε το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε και σιγοβράστε για λίγη ώρα στα ζουμιά τους, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Στη συνέχεια, ρίξτε στο ταψί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και απλώστε. Βάλτε το κρέας ανάμεσα στα φασολάκια και μετά περιχύστε με λίγο πελτέ και λίγο ελαιόλαδο το κομμάτια του κρέατος, για να πάρουν γεύση και ωραίο χρώμα κατά το μαγείρεμα. Όταν ο φούρνος πιάσει θερμοκρασία 200 – 210°C, βάλτε το ταψί με το φαγητό μέσα στο φούρνο και αφήστε να μαγειρευτεί σιγά-σιγά για 1,5 ώρα έως 1 ώρα και 45 λεπτά.

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με σαλάτα εποχής (ντομάτα), καλό κόκκινο κρασί και φυσικά καλή παρέα, που θα το μοιραστεί.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ